2012. május 6., vasárnap

A lakodalom elengedhetetlen "kelléke"

...a Sütemény. Lehetőleg minden mennyiségben. És sok-sok fajtából, hogy lehessen miből válogatni. Ami szem-szájnak ingere.
Legyenek formásak. Ne legyenek óriási szeletek, de nagyon kicsik sem. Az nem jó, ha túl vajas a töltelék, az a finom, amelyben a krém főzve van. Tortából is vajon mennyi kell? Annyi, hogy a fél falunak jusson belőle, vagy elég csak a minimum mennyiség, hiszen úgyis meleg lesz, és nem fog elfogyni?

Hosszas (ezt komolyan mondom) keresgélés után (pontosan február végétől) sikerült megtalálni azt a cukrászatot - ez sorban a 6. -, ahonnan az esküvői sütiket fogjuk rendelni. Nem is kellett nagyon messzire mennünk, mindössze 4 km-t a szomszéd faluba, Éberhardra. Tudtam, hogy Éberhardon is sütnek sütiket "nagyban", hiszen öt éve a szalagavatóra is innen rendeltünk tortát, ami nagyon finom volt. Így felhívtam egy volt gimis osztálytársamat, aki a Café Éberhard tulajdonosa, és megadta a cukrász elérhetőségét.

Először is e-mailt írtam nekik, és ezen keresztül egyeztünk meg egy időpontban a Nagy Kóstolásra, és a részletek megbeszélésére - mert állandóan tele vannak. Egy hölggyel tárgyaltam, aki már a maileken keresztül nagyon kedvesnek tűnt, és nem a regionális köznyelven kommunikált, hanem kimondottan a standard felé közelített, ami meglepett, hiszen az említett község egy részébe már a pozsonyi telepesek költöznek le.

Szombaton délelőtt átmentünk a cukrászatba, ami kiderült, hogy egy családi vállalkozás, s mi több, a hölgyet nagyon is jól ismerem volt gimis barátaim révén, tkp. egykor egy baráti körbe tartoztunk, mondhatni kis túlzással. Az öröm nagy volt! Bea velem egyidős, már két éve férjhez ment, és így került a családi cukrászatba, ahol övé az ügyfélkommunikációs terep, ő veszi fel a megrendeléseket, és ami a legfontosabb: kedves, türelmes, minden információt megkaptunk, és nagyon-nagyon ügyesen kommunikált. És a sütemény, amit kaptunk otthonra "megkóstolni", páratlan. A beszélgetésünk első fél órájánál már tudtuk, hogy az édesség az esküvőnkre tőlük lesz.

Házasulandóknak jótanács:
süteményből 3-5 szelet/fő; tortából 1 menyasszonyi (70-80 személyre elég a 10 kilós, 150-re a 15 kilós) és max. 2 még pluszba. Szlovák területen szokás vinni a vendégeknek is tortát ajándékba, nálunk ez kezd kihaló félben lenni, de előfordul, ezért eszerint kell kalkulálni.

Amit nyújtani tudnak:
sütemény, linzer, sóstészta, torták. Csomagolás a dobozok bebiztosításával együtt, kiszállítás.

Ők a Floril családi cukrászat. Hogy miért nem jutott hamarabb az eszembe?
(Nem kell megijedni a szlovák nyelvű honlaptól, mindenki értekezik magyar nyelven.)

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.