2012. június 8., péntek

A vőlegény, ha öltözködik


Férfitársaim, azt hiszem, ildomos lenne elgondolkodni az ombudsmanhoz forduláson, a lakodalom ugyanis tiszta nemi alapon történő szegregáció. Aki nem hiszi, tetszőleges, lakodalomból hazatérő ismerősét kérdezze meg, milyen volt a menyasszony, és a lehető legrészletesebb leírást fogja kapni. (Ez alól csak a szakmabeliek a kivételek, akik azt szokták kérdezni egymástól, ki volt a vőfély, fotós, videós, zenekar.) De ha megkérdezzük ugyanettől az ismerősünktől, hogy milyen volt a vőlegény, szavainak bő patakja elapad, és csak a vállát fogja vonogatni. Bizony.

Mindez a magyar néplélekben oly mélyen gyökeredzik, hogy még egy Kallós Zoltán által gyűjtött, csodaszép bonchidai lakodalmasban is azt hallhatjuk, hogy:
A menyasszony olyan szép, mint üveg alatt a kép.
Vőlegényünk SE CSÚNYA, olyan, mint a bokréta.
Tetszenek érteni? A menyasszony szép, a vőlegény pedig nem csúnya. Az intenzívebb hatás végett hallgassuk is meg, ugrás a harmadik perchez.

Éppen ezért – ahogy korábban is írtam volt – nekünk nem kell ezt a dolgot túlspilázni, a menyasszonyi ruhapróbától eltérően ez nem egy, a család minden azonos nemű tagjának bevonásával elvégzett félnapos projekt, feltéve, ha az embernek elég határozott elképzelése van arról, mit szeretne venni. 
A héten az egyik nap mi is ellátogattunk az egyik fővárosi bevásárlóközpontba, és egy első negyedévben mért átlagbér körüli összegért nem egész három óra alatt úgy vettünk öltönyt, inget, nyakkendőt, cipőt, mandzsettagombot, átöltözőinget+nyakkendőt, hogy közben Tika megállt három, női kiegészítőket forgalmazó butikban is. 
Az ingboltban az elárusítónő a fejét csóválta: hogy lehet ezt ennyire későre hagyni? Mért, életszerű, hogy a fővárosban, ha nem mondjuk páncélinget szeretnék, akkor azt nem tudom megvenni egy hét alatt?

1 megjegyzés:

  1. nem eskuvoi szempontbol, az inges dolog problema: megvan az idealizalt atlagmeret (boltokban) es van a valosag (pocak es/vagy vall es/vagy magassag). volt,hogy kirohogtek komoly(naktuno) halozatban, hogy az en meretemben nem tartnaak inget (csak karcsusitottat veletlenul) egyeb kellekekrol nem beszelve. a durva, hogy jelenleg anglianban is ugyanzet elem meg, ahol sokkal tobb az elhizott ember mint otthon

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.