2012. június 1., péntek

16,50

A cím nem az esküvőig hátralevő időre utal, azt itt jobbra láthatod, ennyi pénzt gombol le rólad az állam, ha templomi esküvőt tervezel. Eddig a blogon általában az esküvőhöz és lakodalomhoz rendkívül fontos dolgokról/tényezőkről, vőfélyről, zenekarról, fotósról, videósról, díszítésről, süteményről, meghívóról, értesítőről, menyasszonyi ruháról stb. volt szó. De mi van mögötte? – tenne fel a kérdést az egyik legnagyobb lakodalmi szónok, akit ever láttam 11 éves pályám során. Nézzük, milyen papírokra van szükség az esküvő lebonyolításához. Magasan közszolgálati bejegyzés következik.
Az itt leírtak két szlovák állampolgár között, az egyik lakhelyén kötendő, római katolikus szertartás szerint végzett templomi esküvőre értendők, mely mindkét fél esetében az első házasság. Ha elvált vagy özvegy vagy, a dolog valamivel bonyolultabb. 

A templomi esküvő időpontját, főként, ha frekventált helyen lax – pl. Dunaszerdahely, ahol főszezonban nem is vállalnak nászmisés esküvőt, mert nem fér bele –, legalább fél évvel előtte jelentsd be, hacsak nem vagy tárnok. (Ha az vagy, fogadd el az első felkínált időpontot, gondolkodni előbb kellett volna.) Mi december végén egyeztettünk a helyi esperessel, akkor még nem volt más lagzija beírva, így nem volt gond. Ehhez még nem kell papír.
Te hol esküd(n/t)él?

Templomban.

Önkormányzati házasságkötő teremben.

Külső helyszínen.

Meggyőződéses szingli vagyok.

Párkapcsolatban élek, de a házasságot nem tartom fontosnak.

Other
Please Specify:
Create your own poll with LearnMyself


Az esküvő előtt legalább két héttel, de jobb, ha korábban, érdemes elügetni a területileg illetékes anyakönyvi hivatalba. Itt adnak egy Žiadosť o uzavretí manželstva munkacímű dokumentumot, melynek az első oldalát kell kitölteni a jegyespárnak az alapvető adatokkal, és a szülők adataival. Ide kerül a házasság után viselendő név, és a gyerekek neve is. 
A másik oldalt az anyakönyvvezető tölti ki, az általad elvitt születési anyakönyvi kivonat és személyi igazolvány alapján. A helyi szokásoktól függően ezt a dokumentumot aztán
a, elküldik
b, elviszik
c, odadják neked, hogy oldd meg te
az illetékes egyházhoz. 
Itt olvashatod el, miért milyen illetéket számol fel a legnagyobb behajtócég, az állam. 
Az egyházi esküvőhöz az anyakönyvvezető által kiállított kérvényen túl szükséges a jegyesek keresztlevele és a tanúk adatai (név, cím, foglalkozás, személyi szám). A kiállított egyházi és állami jegyzőkönyvet kell majd a szertartás után aláírni. Az egyház a dokumentációban elég profi.  A hétvége során összegyűlt jegyzőkönyveket aztán a pap/lelkész  összegyűjti, és három napon belül leadja az illetékes önkormányzat anyakönyvi hivatalában. Ennyi.
A külső helyszín mindig drágább
Ha polgári esküvőre vágysz, és nem az önkormányzat házasságkötő termében akarod megkötni, 66 euróért engedélyezik, hogy ezt máshol tehesd, de nem lehet akárhol, a helyszínnek méltóságteljesnek kell lennie. Ha az esketésre meghatározott hivatali időn kívül mondanád ki a boldogítót, mondjuk kedd reggel, fél nyolckor, az 16,5 euródba kerül. Ha életed párja külföldi, 66 euród bánja, ha pedig két külföldi valamilyen érthetetlen okból Szlovákiában szeretne házasodni, azért 165,50 eurót kér az állam (legalább ennyibe kerül a fordítás is, szal ezt az opciót senkinek nem ajánlom).
Kamu!
És a végére oszlassunk el egy nagyon kedves és népszerű mítoszt, nem, hajóskapitány sem Szlovákiában, sem Magyarországon, sem a Brit Nemzetközösség államaiban nem eskethet, hacsak erre más okból kifolyólag nincs jogosítványa, azaz nem bejegyzett egyház papja/lelkésze, polgármester, képviselő, vagy más, erre jogosult személy, és akkor még ott van a területi illetékesség kérdése is. Amit a filmeken látsz, az csak kamu. Ha egyéb jogosítványoknak híján levő kapitány köti össze életeteket, az legfeljebb annyira érvényes, mint ha ezt a vőfély, a fotós vagy a videós tenné.

2 megjegyzés:

  1. Szia Kaca, látom, Te is sokat foglalkoztál a témával. Engem már csak egy kérdés foglalkoztat a Žiadosť o uzavretí manželstva c. dokumentumban, mégpedig, ha se én sem a férjem nem szlovák, miért lesz, ha lányunk lesz, ...-ová? Mert ugye ezt hozzáírták a "zensky tvar"-hoz. Kati

    VálaszTörlés
  2. Ez egy újabb buzeráció az állam részéről. A lánygyermeked nem lesz -ovás, csak az ő esetében külön kell kérni a megszületésekor. Biztos arra játszanak, hogy hátha az ember elfelejti. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne, ha egyszer s mindenkorra kijelenthetnéd, h nem akarsz ovát, oszt jónapot.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.